Näyttelyt

2022 – Ensti & Matti – Taidenäyttely Tuurissa – 6.-7.8.2022

KUMMITUSTALO ESITTÄÄ

ENSTI & MATTI
Öljymaalaus- ja valokuvanäyttely

ENSTI

Vuonna 1958 syntynyt taiteilija-trubaduuri Aulis Uusi-Hakimo, taiteilijanimeltään Ensti, on kotoisin Ähtäristä, mutta hän muutti Seinäjoelle musiikin perässä jo 16-vuotiaana. Öljyväritöiden maalaamisen Ensti aloitti vuonna 1978. Maalauksia oli esillä useissa näyttelyissä 80-luvulla, mutta 90-luvun puolivälissä hän keskittyi täysin musiikkiin. Trubaduuri- ja bändikeikkoja onkin kertynyt ällistyttävästi jo yli 6 000 rummuissa, kitarassa ja kosketinsoittimen ääressä.

Koronan aiheuttaman keikkatauon aikana syttyi into maalata jälleen ja tauluja on syntynyt paljon. Kummitustalon kesänäyttely on yksi näyttelyistä, joissa Enstin maalauksia voi tänä vuonna nähdä.

MATTI

Matti Katajamäki on alavutelainen musiikin ja kulttuurin monitoimimies, joka on ollut nuoresta iästään huolimatta jo monessa mukana. Hän on toiminut monien eri bändien taustajoukoissa jo vuosia roudarina ja teknikkona mm. Klamydialle ja Lauri Tähkälle. Tämän kesän hän viettää Turmion kätilöiden keikkabusissa.

Roudaushommia tehdään Katajamäen perheessä jo toisessa polvessa ja näiden töiden ansiosta Matti on päässyt kuvaamaan myös sellaista, mitä yleisö ei yleensä näe. ”Tien päällä” -näyttely koostuu bändikuvien lisäksi myös tärkeiden taustajoukkojen, roudarien, miksaajien, kuskien ja teknikoiden muotokuvista.

Matti toimii myös nuorien parissa ja on perustamansa yhdistyksen kautta järjestänyt ilmaista valokuvaus- ja musiikkikoulutusta sekä tiloja ja laitteistoja Alavuden nuorille.

TILAISUUTEEN ON VAPAA PÄÄSY, ILMAINEN KAHVITARJOILU

Koska näytteilleasettajat ovat tämän luokan musiikkimiehiä, ei ole mikään ihme, jos näyttelypäivien aikana nähdään ja kuullaan myös parivaljakon musiikkiesityksiä.

https://fb.me/e/2FGDylwDR

2021 – Irwin-näyttely Tuurissa – 7.-8.8.2021

Yksi Töysän, Alavuden, Etelä-Pohjanmaan, Suomen, Euroopan ja maailman kattavimmista Irwin-kokoelmista laskeutuu Tuurin Kummitustalolle elokuussa, kun Timo Rinta-Aho tuo kaikki herkkunsa esille.

Nyt ei nähtävä Irwin-henkisille lopu, näytille tulee mm. kaikki Irwinin julkaisut jokaisessa formaatissa. Esillä on myös mm. Ryysyrannan kauppakirja ja rakennuspiirustukset, joita ei löydy ehkä mistään muualta maailmassa. On huippuharvinaista postikorttisingleä 70-luvulta ja purkkapakettikuvia, on julisteita ja nuottivihkoja, näitä ei pysty yhteen hengenvetoon luettelemaan. Lisäksi loputtomasti tarinaa Irwinistä ja muusta tarpeellisesta aikalaisilta. Ei olisi mikään ihme, vaikka ESP-taitoisimmat vieraat pääsisivät jututtamaan itse mestaria.

Alustavasti voin todeta, että elävää musiikkiakin teemaan liittyen saattaa hyvinkin olla luvassa kahden näyttelypäivän aikana.Lisäksi festivaalin aikana tehdään erittäin epävirallinen Irwin-maraton-ennätys, jossa kuunnellaan aika pitkälti kaikki Irwinin biisit peräjälkeen kahden päivän aikana. Eli kuvitteellinen mahdollisuus päästä kuvitteelliseen ennätyskirjaan.

Luonnollisesti vapaa pääsy, kuten aina.

Pysykää kanavalla ja tilailkaa Kummitustalonkin sivu niin pysytte varmasti kärryillä, sillä tiedotus vain ryhdistäytyy tästä eteenpäin.

Näyttely on avoinna lauantaina klo 12-20 ja sunnuntaina klo 12-18. Tokihan tämän kaiken lopullinen toteutumismuoto riippuu täydellisesti koronan esittämistä kysymyksistä.

https://www.facebook.com/events/kummitustalo/irwin-n%C3%A4yttely-tuurissa/235294827964619/

2020 – Entisten nuorten rokkibändien valokuvafestivaali – 8.–9.8.2020

Tarjolla on pääosin ennennäkemätön kattaus Jari Eklundin ja Marko Hämäläisen ottamia bändikuvia Alavuden lähiseudun erittäin aktiivisesta rock-elämästä vuosilta 1990–2020.

Jari Eklund toimi mm. Kolmannen Naisen, Pauli Hanhiniemen Perunateatterin ja Luunelosen roudarina ja myös miksaajana useita vuosia sekä Alavuden Rock-yhdistyksen virallisena valokuvaajana, joten hän on päässyt tallentamaan tilanteita, joihin tavalliset kuolevaiset eivät pääse. Kuvat eivät ole pelkkiä ikuistettuja pieniä hetkiä, vaan niiden takana on uskomattomia tarinoita, osa uskottaviakin. Jari on järjestänyt useita valokuvanäyttelyitä ja opettanut valokuvausta vuosien ajan, lisäksi hänellä on vuosikymmenien soittohistoria eri bändeissä, joten perspektiiviä ja näkökulmaa on joka suunnasta.

Marko Hämäläinen toimi tuurilaisen Hukkarock-festivaalin hovikuvaajana vuosina 2000–2004, lisäksi hänellä on pitkä soittohistoria bändeissä sekä vankka kokemus erityisesti bändikuvaajana. Intohimoinen suhtautuminen musiikkiin ja tuhannet keikka- ja valokuvaustunnit näkyvät kuvissa. Myös Marko on ollut järjestämässä useita valokuvanäyttelyjä.

2019 – Kari Koiviston rallivalokuvia 70-90-luvuilta, Kai Lavilan öljyvärimuotokuvia ja Elvia Lavilan Pullip-valokuvia.

Jari-Matti Latvala, Kai Lavila ja Kari Koivisto Kummitustalon rallikuvanäyttelyssä 2019.

2018 – Kai Lavilan ja Heli Haaviston öljyväritöitä